ALGEMEEN
#1: Vaste bedtijd
Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip in bed te kruipen en ook op te staan. Je lichaam is gebaat bij regelmaat. Je lichaam gaat wennen aan het vaste tijdstip en gaat zich automatisch ook voorbereiden op de slaapmodus. Een vaste bedtijd wordt daarbij ook cruciaal naarmate we ouder worden.
#2: Een goede matras
Een van de vele redenen waarom mensen niet kunnen slapen is omdat ze geen goede matras en/of kussen hebben. Zorg dus zeker voor een matras en hoofdkussen van goede kwaliteit. Het is moeilijk om in slaap te vallen op een matras die te zacht of te hard is, kies voor één op maat en aangepast aan je lichaam.
#3: Ontstress
Stress zorgt ervoor dat je piekert en tot gevolg niet in slaap kan vallen. Als je hevig aan stress lijdt doe dan wat ontspanningsoefeningen of schrijf je stress uit op papier. Probeer vooral te ontspannen als je in je bed kruipt. Neem vlak voor het slapengaan een bad, luister naar ontspannende muziek, maak een wandeling enz. Je kan ook een kop kamillethee drinken, dat werkt rustgevend en is het ideale drankje tijdens een stressvolle periode. Daarnaast helpt het ook om vlugger in slaap te vallen.
#4: Drink geen koffie, cola of andere frisdranken
Cafeïne en suikers zorgen ervoor dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt, zeker als je deze drinkt vlak voor je gaat slapen. Maar deze dranken overdag drinken kan er ook voor zorgen dat je slaap ’s nachts verstoord wordt. Daarnaast is een sigaret roken voor je gaat slapen ook absoluut te vermijden.
#5: Vermijd tv – en computerschermen
Probeer voor je gaat slapen de tv, computer of smartphone te vermijden. Anders ontspan je niet. Het menselijk lichaam is ingesteld om wakker te worden als er licht is en moe te worden als het donker wordt. Door ’s avonds voor de tv of achter de computer te zitten brengen we ons lichaam in de war doordat het heldere licht van het beeldscherm zo hevig is dat ons lichaam het gaat aanzien voor daglicht. Vermijd indien mogelijk de tv en computer een halfuurtje voor je gaat slapen.
#6: Maak het donker en verlucht de kamer geregeld
Om dezelfde reden als hierboven is het aan te raden om zo min mogelijk licht in je slaapkamer binnen te laten. Ook licht dat door je gordijnen schijnt, kan ervoor zorgen dat je lichaam in de war raakt en je niet in slaap kan vallen. Daarnaast bevordert ook een koele en stille kamer je slaap.
#7: Geen alcohol
In tegenstelling tot wat velen denken bevordert alcohol zeker niet de slaap. Het helpt je wel om sneller in slaap te vallen, maar alcohol zorgt er ook voor dat je meer tussendoor wakker wordt. De benodigde diepe slaap is korter en minder goed als je alcohol drinkt.
#8: Plan je avondmaal
Het is belangrijk dat je ’s avonds niet in je bed kruipt met een hongerige maag, maar je moet er ook voor zorgen dat je je avondmaal niet te laat neemt. Eet je avondeten het best rond 18-19u. Als je te laat eet, dan zal de vertering niet meer optimaal verlopen en dat kan er ook voor zorgen dat je niet kan slapen. Eet ’s avonds bij voorkeur ook niet te veel vlees omdat vlees een eerder opwekkend gevoel creëert waardoor je dus ook moeilijker in slaap gaat vallen.
#9: Doe iets anders
Als je na een halfuurtje nog steeds de slaap niet kan vatten, blijf dan niet woelen, maar ga je bed uit en doe iets anders. Uiteindelijk zal je wel moe worden en in slaap vallen.
Nog een extra tip:
Drink voor het slapengaan een kop warme melk met honing of een thee van kamille, linde of meidoorn.
bron: www.gezond.be