Is wandelen gezond?

Een simpele wandeling maken is misschien wel één van de weinige oefeningen of sporten die iedereen kan. Je hoeft er geen speciale training voor gehad te hebben en je kan er zelf tijd voor vrij maken. Je bent namelijk niet afhankelijk van openingstijden en het enige dat je nodig hebt is een paar stevige schoenen. Reden genoeg om zelf te gaan wandelen. Nu kan je hier misschien wel tijd voor vrijmaken, maar is wandelen ook zo gezond?

Wandelen is gezond voor botten en spieren

Als je botten regelmatig belast met een wandeling dan worden ze sterker. De kans dat je bij een val wat breekt is hierdoor niet alleen kleiner, maar je verkleint ook de kans op botontkalking. Als je heel veel loopt dan krijg je zelfs een nieuwe botmassa. Bij ouderen is het vak duidelijk dat bewegen lastig wordt doordat kraakbeen dunner wordt. Door regelmatig een wandeling te gaan maken wordt bewegen minder pijnlijk en kunnen ouderen weer soepel bewegen. Uiteraard helpt het ook met de aanmaak van spieren en worden je spieren sterker.

Wandelen tegen overgewicht

Een dieet werkt vaak niet zonder sporten alleen hebben we hier vaak geen tijd voor. Een wandeling tijdens de lunchpauze is geen gek idee en hier kunnen we gewoon tijd voor maken. Een uurtje wandelen doen we op gemiddeld vijf kilometer per uur. Deze wandeling levert je 240 kcal op en binnen een jaar val je zes kilo af zonder dieet! Wandelen helpt duszonder gek dieet tegen overgewicht mits je iedere dag minstens een uur wandelt.

Verdubbel je overlevingskansen tegen kanker.

Als je veel wandelt dan loop je minder risico op kanker, maar wandelen helpt ook je overlevingskansen te verdubbelen. Bij darmkanker schijnt bij een uur wandelen per dag de overlevingskansen te verdubbelen. Met andere kankersoorten is nog geen onderzoek gedaan, maar er is een kans dat wandelen kanker helpt bestrijden.

Een wandeling geeft je extra zuurstof.

Als je iedere dag voor je werk binnen zit dan is dit niet bepaalt gezond. Je moet gewoon af en toe een frisse neus halen. Door te wandelen nemen je longen extra zuurstof op. Het is dus vooral een aanrader om op een plek met een propere lucht te gaan wandelen. Als je regelmatig een wandeling maakt dan merk je dat het zuurstofopname vermogen van je lichaam verbeterd.

Wandelen helpt tegen stress en depressiviteit.

Door onze drukke baan zijn we voor een groot deel bezig met piekeren. We kunnen geen inspiratie vinden voor een oplossing en stress kan uiteindelijk zorgen voor depressiviteit. Een depressie of stress voorkomen kan alleen door je hoofd leeg te maken en dit kan het beste door te wandelen. Door de extra zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt eindelijk je hoofd leeg. Je merkt dat je minder last hebt van angstgevoelens en je weer frisse ideeën krijgt. Daarnaast schijn je s ‘nachts beter te slapen doordat je minder aan het piekeren bent.

Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten.

Tijdens het wandelen train je niet alleen je lichaam, maar ook je hartspier. Je bouwt zo een betere conditie op en je verlaagt het risico op hart- en vaatziekte. Je cholesterol kan ook afnemen door dagelijks een wandeling te maken door het park. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat wandelen voor het hart gezonder is dan hardlopen. Wandel dus gerust een stukje in je lunchpauze.

Tips om gezond te wandelen.

  • Zorg voor een vlot tempo van minimaal vijf kilometer per uur.
  • Wandel minimaal een uur per dag voor het beste effect.
  • Wandel minimaal vier keer per week.
  • Zorg ervoor dat je rechtop wandelt en je hoofd rechtop houdt.
  • Maak kleine passen om extra calorieën te verbranden.

Bron: http://www.gezond.be

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *